PYROS Barrel Selected Malbec

BODEGAS CALLIA, SAN JUAN, ARGENTINA

Odrůda: 100% Malbec

Barva: Tmavá rubínová s fialovými odlesky.

Aroma: Červeného ovoce a marmelády.

Chuť: Intenzivní s tóny třešní a koření, nasládlými hebkými taniny a svěžím závěrem s dlouhotrvající dochutí . Díky zrání v sudu velmi komplexní.

Zrání: 12 měsíců v sudech z francouzského a amerického dubu.

Snoubení s jídlem: Vhodné ke grilovanému červenému masu 

Teplota servírování: 16º - 18º C. 

 

 

 

Běžná cena: 475 Kč
Ušetříte: 95 Kč   (20 %}
: ks 380 Kč
Dostupnost: Skladem
 
Druh červené
Odrůda Malbec
Vinařství Bodegas Callia
Země původu Argentina
Vinařská oblast Valle de Pedernal
Potenciál zrání 3 - 5 let od data lahvování.
Ideální teplota podávání 16 - 18°C
Analytika vína 14,5%
Počet v kartonu 6 ks
Objem 0,75 l
Vinařství Bodegas Callia se nachází v údolí Tulum v provincii San Juan mezi pohořím Pie de Palo na severu a Cerro Chico Zonda na jihu v průměrné výšce 630 metrů nad mořem. Průměrná roční teplota v oblasti je 17C° a roční úhrn srážek je nízký (pod 95 mm). Tyto podmínky spolu s jjílovitohlinitou půdou vytváří intenzivní, ovocná osobitá vína bohatě odrážející svůj terroir. San Juan je po Mendoze druhá největší vinařská oblast v Argentině o celkové ploše 49.000 hektarů.

ARGENTINA - Sněhem pokryté vrcholky And, deštné pralesy, vodopády, jezera, ale hlavně pampy pokrývající většinu území – to vše je Argentina – pátá největší vinařská země světa. Počátky vinohradnictví v Argentině můžeme sledovat již od roku 1557, kdy sem španěl Juan Cedrón přivezl první vinnou révu. Během 19.století se spolu s mnoha imigranty ze Španělska, Francie, Německa a Itálie, dostaly do Argentiny i nové odrůdy vinné révy. Díky rostoucím zkušenostem s pěstováním vinné révy a rozvoji infrastruktury se produkce vína koncem 19.století rychle zvyšovala. Naneštěstí výrobci sledovali spíše kvantitu než kvalitu vína, a proto většina vín z tohoto regionu nebyla vhodná pro vývoz. To se změnilo koncem 90. let 20.století, kdy se kvalita vín začala zlepšovat a díky tomu vzrostl i export vína. V současnosti je Argentina největším výrobcem vín v Jižní Americe a třináctým největším vývozcem na světě. Vinohradnictví v Argentině ovlivňují Andy v jejichž podhůří jsou nejvýznamnější vinařské regiony země - Salta, La Rioja, San Juan, Catamarca, Río Negro a Buenos Aires. Díky čistému vzduchu a zavlažování průzračnou horskou vodou se zde dobře daří mnoha odrůdám Hlavní a nejznámější vinařskou oblastí v Argentině je Mendoza, kde se vyrábí více než 60% z celkové produkce argentinských vín. Celých 84% z celkového exportu tvoří vína vyprodukovaná právě v této oblasti. Klimatické podmínky – ideální teploty a vlhkost vzduchu, dlouhé slunečné dny, a vhodné podloží, to vše dělá z Mendozy vinařskou oblast ideální pro pěstování vín té nejvyšší kvality. Nejtypyčtější odrůdou pro tento region je Malbec. Dalšími modrými odrůdami jsou Bonarda, Sangiovese, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Barbera, Pinot Noir a Syrah. Hlavní domácí bílou odrůdou je pak Torrontés - vyrábí se z ní poměrně aromatická vína. Dalšími bílými odrůdami jsou Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Riesling, Viognier a Sémillon. I když tradice dovozu argentinských vín do Evropy začala poměrně nedávno, do budoucnosti bude určitě úspěšně pokračovat k velké radosti všech milovníků vynikajícího vína.

Vinařství BODEGAS CALLIA

 Vinařství Bodegas Callia vzniklo z přesvědčení, že je možné vyrobit zcela nový styl vína. Během celého procesu pěstování hroznů a výroby vína se řídí jednotlivými fázemi měsíce, které podle zakladatelů vinařství mohou ovlivnit kvalitu výsledného produktu.

Jejich vinice se nacházejí ve Valle de Tulum v regionu San Juan, druhé nejvýznamnější oblasti v Argentině. Díky stálému klimatu s jen malým objemem srážek zde mají hrozny optimální podmínky jako je dostatek slunečního svitu, lehkého vánku a suchého vzduchu z pouště. Výrazné teplotní rozdíly se pohybují od - 9°C v zimě po 45°C během léta. Průměrný věk keřů je 15 let.

Bodegas Callia patří spolu s Bodegas Salentein do holandské skupiny M. P. Wines.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář