Jak správně servírovat Malbec

Malbec, stejně jako jiná vína, si žádá svůj vlastní vhodný typ servírování. Správný typ skleničky, ideální teplotu i příležitost. Pokud si chcete vychutnat všechny jeho vůně a chutě, držte se následujícími radami.

Víno – kopie (2)

Typ skleničky:

Malbec má již sám o sobě výraznou vůni a nepotřebuje tedy skleničku s velkou plochou hladiny. Postačí nám proto tradiční klasická sklenice na červené víno.

Teplota podávání:

Vhodná teplota pro podávání Malbecu je 21°C. Pokud víno nemáte v domácí vinotéce, kde se dá nastavit teplota, stačí vložit víno na 30 minut do lednice. Takové nachlazení Malbecu postačí tak akorát. Růžové víno z odrůdy Malbec chladíme na 10°C.

Dekantace:

Základní a lehčí typy Malbecu nevyžadují dekantaci. Malbecy starších ročníků, Grand Reservy a těžké typy Malbecu vhodné na dekantaci jsou. Ovšem nezapomeňte, že víno se při dekantaci ohřeje. Tudíž je nutné Malbec nachladit na nižší teplotu.

Archivace:

Vína z odrůdy Malbec jsou velmi vhodná k archivaci. Mladší vína tohoto typu mají tvrdší třísloviny, které se zráním hezky zakulatí a vyhladí. Běžně Malbecy zrají 10 let, ale mohou i déle.