Pravé argentinské asado

Grilujte v argentinském stylu, připravte si ASADO!

Zárukou úspěšného argentinského asada je především kvalitní a čerstvé maso. Pak nemusíte nic marinovat ani složitě kořenit. Chuť masa je tak výrazná a lahodná, že si vystačíte pouze se solí.

Předkrm

Choripan

Jako předkrm se v Argentině podává tradičně choripan. Název vznikl spojením dvou slov, chorizo (klobása) a pan (chleba). Chorizo je chuťově výrazná poctivá klobása z vepřového a hovězího masa plná bylinek. Je tak vynikající, že většinou chutná i těm, kteří uzeninám příliš neholdují. Při přípravě choripanu se rozkrojené opečené chorizo vloží do opečené bagety a polije omáčkou chimichurri.

compuesta_empanadas - kopie Dalším oblíbeným předkrmem jsou empanadas (taštičky plněné hovězím masem) či grilovaný sýr provolone vyrobený z plnotučného kravského mléka.

 

Maso na gril

 

parrillada

Specialitou argentinského asada je grilování vnitřností tzv. chinchulines. Můžou to být střeva, brzlík, srdce, játra či ledviny. Velmi oblíbená jsou černá jelítka tzv. morcillas. Pak následuje maso. To můžete servírovat na stolním ohřívači, na kterém vám maso nevystydne.

Asado_Ribs - kopie

Základem argentinského barbecue jsou hovězí žebra (costillas). Je to jeden z hlavních druhů masa bez kterého se neobejde argentinské barbecue. Proto si žebra vysloužila přezdívku Asado, což je v Argentině synonymum pro grilování. 

flanksteak 2 - kopie Na argentinském grilu by neměl chybět hovězí pupek (vacío). Pro grilování je nejvhodnější flap steak, který pochází ze spodního šálu hovězího pupku. Alternativou může být skirt steak či flank steak, který má velmi jemnou chuť. Ponecháme-li na steaku tuk a blánu, dosáhneme typické šťavnaté chuti. Steaky z hovězího pupku jsou výborné na začátek při čekání na jiné druhy masa, které se grilují delší dobu. Maso krájíme těsně před servírováním přes vlákno na plátky cca 5 mm silné. 
Argentinský Entrecotte na grilu Pokračuje se dalšími druhy masa, jako je Entrecotte z vysokého roštěnce (bife ancho). Ten bývá označován za nejšťavnatější steak, protože je lehce mramorovaný a uprostřed má tukové očko. 
Striploin steak z nízkého roštěnce (bife angosto) je libovější než z roštěnce vysokého a je to bezesporu nejoblíbenější steak pro grilování. Jeho základní charakteristikou je především tukové krytí, které steaku dodává nezaměnitelnou chuť, vzhled i aroma.
  Alternativou je určitě i rumpsteak z hovězího zadního (corazón de cuadril), který pochází z nejjemnější části hovězího zadního. Nejenže má nízký obsah tuku, ale navíc je neuvěřitelně chutný.
Základem argentinského barbecue jsou hovězí žebra (costillas). Je to jeden z hlavních druhů masa bez kterého se neobejde argentinské barbecue. Proto si žebra vysloužila přezdívku Asado, což je v Argentině synonymum pro grilování.
Svíčková (2)

Ti, kdo holdují pouze libovému masu si pak pochutnají na argentinském steaku z hovězí svíčkové (fillet).

Argentinci negrilují na plamenech, ale na žhavých uhlíkách. K tomu je potřeba vysoce kvalitní a dlouho hořící uhlí - například přírodní argentinské dřevěné uhlí ze stromu Quebracho bez obsahu chemických látek.

 

 

Příloha

Nejvhodnější přílohou k dobrému grilovanému masu je osvěžující zeleninový salát nebo grilovaná zelenina. Je lehká, nezatěžuje žaludek a tak zbyde více místa na grilované maso! Oblíbený je též salát Olivier (Ensalada rusa) připravený z brambor, vajec a majonézy.

CHIMICHURRI Steaky a choripan podávejte s typickou argentinskou salsou chimichurri připravenou ze směsi oregana, česneku, petrželky, soli, pepře, papriky, oleje a octu. 

 

Víno

 

main-image (1)

U argentinského asada bezesporu nesmí chybět Malbec. Víno příjemné chuti a středního těla, s typicky zemitými tóny a intenzivní purpurovou barvou, je díky své silné struktuře a robustním taninům výborným partnerem pro šťavnaté steaky. Doporučujeme Malbecy z vinařství Del Fin del Mundo, Alta Vista, Rutini, Callia a Finca Flichman. 

Čerstvé argentinské maso, vína a koření můžete zakoupit na www.pampasmarket.cz