Svařák s pomerančem nebo horká sangría?


IMG_0355-res_1

Český svařák a španělská sangría… Všimli jste si, kolik toho mají tyto dva nápoje společného?
Pokud si odmyslíme kostky ovoce a ledu typické pro sangríu, zjistíme, že se jedn á o dva poměrně podobné lahodné moky. Jejich základem je zpravidla červené víno, vylepšené případně něčím ostřejším. Aroma jim propůjčuje hrstka koření. Chuť pak dolaďuje troška cukru. Rozdíl je zejména ve způsobu přípravy a teplotě, kterou má nápoj při podávání.

Recepty na svařené víno i sangríu se liší dům od domu a mnozí si je pečlivě střeží jako rodinné tajemství. Pokud si je chcete připravit doma, můžete si práci značně usnadnit, pokud chytře zvolíte základ, třeba sáhnete po už namíchané sangríi Sureo. Obsahuje mladé červené víno, pomerančovou a citronovou šťávu a samozřejmě koření. Snadno ji pak dochutíte dle příležitosti a ohřátím z ní vykouzlíte výborný svařák.

Na necelý 1 litr budeme potřebovat

3 lahvičky sangrie Sureo

několik kousků nebo jeden svitek skořicové kůry

5 kusů hřebíčku

pár plátků pomeranče nebo mandarinky i s kůrou, kterou jsme dobře očistili kartáčkem pod horkou vodou

 
Dále můžeme přidat:

1 hvězdičku badyánu

2 tobolky zeleného kardamonu

2 kuličky nového koření

 
Do hrnce, ve kterém budeme nápoj ohřívat, vlijeme sangríu a přidáme koření.Hodinu až dvě necháme macerovat při pokojové teplotě. Poté přidáme plátky pomeranče a začneme pod pokličkou ohřívat.Jakmile se směs zahřeje a začnou se uvolňovat ode dna drobné bublinky, zcedíme.Podávat můžeme s kousky pomeranče.

Pokud vás tlačí čas, můžete sangríu s kořením svařit okamžitě, bez předchozí macerace. Aby aroma a chuť koření do ní mohly přejít, zahřívejte (ale nevařte) pod pokličkou zhruba 5 minut. Další možností je nejdřív povařit trošku vody s kořením po dobu asi 10 minut, poté přidat sangríu a společně vše jen prohřát.

Obdoba svařeného vína se připravuje v různých koutech světa, takže klidně to vaše vylepšete dle fantazie dalšími ingrediencemi - ovocem čerstvým nebo sušeným či kapkou alkoholu a nechejte si chutnat!