Uruguay

Počátky Uruguayského vinařství se datují do roku 1870. V té době zde Baskové vysadili odrůdu Tanat, které se dlouho přezdívalo Harriague podle jejího propagátora Pascala Harriague. V posledních desetiletích je odrůda Tanat neodlučně spjata s Uruguayí, stejně jako Malbec s Argentinou nebo Carmenere s Chile.

V 50.letech 20.století dosáhla plocha vinic v Uruguayi svého maxima - 19 000 ha. V současné době je v zde asi 9 000 ha vinic a 250 zdejších vinařství vyprodukuje kolem 850 tisíc hektolitrů vína.

Uruguayská vína nesou označení VCP (Vino de calidad preference) nebo VC (Vino común).

V současnosti je tato druhá nejmenší země Jižní Ameriky čtvrtým nejvýznamnějším producentem vína v Jižní Americe (řadí se za Chile, Argentinu a Brazílii)

Hlavní odrůdou je Tannat. Tato odrůda má potenciál poskytovat výtečná tříslovitá vína s dlouhou životností. Charakteristickou barvou je rubínová až tmavě rudá. Vína mají silnou harmonickou, čokoládovou a ovocnou vůni. Chuť bývá tělnatá, opulentní a silná, vzdáleně připomínající argentinský Malbec. Výrazné tóny čokolády, vyzrálého ovoce a kávy jsou typickým rysem.

Uruguay zůstává jedinou zemí, kde se odrůda Tannat takto rozšířila a poskytuje neobyčejně charakteristická vína s rysem terroiru. Výborně pak doplní pokrmy z hovězího masa, zejména z uruguayské roštěné. V Uruguay se také pěstují odrůdy Cabernet Sauvignon, Riesling, Pinot Noir, Merlot a Gewürztraminer.