5 důvodu proč koupit argentinské hovězí

Argentinu proslavili Evita, Maradona a Messi, ale také vynikající šťavnaté argentinské steaky.
Proč je argentinské hovězí proslulé po celém světě a proč byste ho měli rozhodně vyzkoušet?

kravy-obloha

1. Prastará tradice chovu dobytka

Produkce hovězího masa je v Argentině prastarou tradicí tamního obyvatelstva tzv. gauchů (čti gaučů) a neodmyslitelnou součástí národní identity. Gauchové, argentinští honáci dobytka, žili obvykle kočovným způsobem života a kromě svého stáda měli pouze to, co s sebou pobrali. Dokázali se hravě postarat o své stádo krav, koní či ovcí, chytit lamu či bleskurychle ochočit a vycvičit koně. Byli a jsou to mistři grilování na otevřeném ohni, kterému se v Argentině říká Asado. Do teď žijí gauchové na mnoha argentinských farmách tzv. estanciích.

2. Štastné krávy, co neznají stres, antibiotika a hormony

V Argentině jsou pro chov skotu ideální podmínky. Krávy zde na 60 milionech hektarech spásají celoročně trávu na rozsáhlých travnatých rovinách zvaných pampy. Mají dostatek pohybu, což přispívá ke křehkosti a šťavnatosti masa. Dobytek není chován ve stresu v kravínech a podávání hormonů ke stimulaci růstu či podávání antibiotik je v Argentině zakázáno.

3. Kvalitní zdroj bílkovin, vitamínů a minerálů

Argentinské hovězí z mladých vykastrovaných býků (tzv. volské maso) vyniká nejen svou jedinečnou křehkostí a šťavnatou chutí, ale i skvělými nutričními hodnotami. Je bohaté na kvalitní bílkoviny, vitamíny B6, B9 a B12, železo, zinek, fosfor a selen a velmi prospěšnou omega-6 kyselinu linolovou. Zároveň má nízký obsah cholesterolu a tuku.

maso-01

4. Dokonalá chuť, křehkost a šťavnatost

Argentinské maso má výraznou barvu a chuť a je tak křehké a šťavnaté, že se při jeho přípravě obejdete bez koření a marinád. Nejlépe si vychutnáte argentinské steaky, jako Argentinci, mírně osolené a opečené na medium či medium rare na steakové pánvi či na grilu na dřevěné uhlí. Jako příloha je pro Argentince typická grilovaná zelenina, pečené brambory a salsa chimichuri či salsa criolla. K hotovému steaku si nezapomeňte otevřít lahvinku dobrého argentinského Malbecu, který se díky silné struktuře a robustním taninům s hovězími steaky báječně snoubí.

5. Zpracování a doprava v přísných hygienických podmínkách

Maso z mladých volků je zpracováváno v Argentině v přísných hygienických podmínkách a vyzrává následně 4-5 týdnů ve vakuu tzv. mokrým zráním na lodích ve chlazených kontejnerech při teplotě 0-3 stupňů Celsia.“ Následně putuje chlazenými nákladními vozy do chladících boxů Pampas Market.


DOPORUČENÉ SKLADOVÁNÍ

Při teplotě 0 – 3 °C vydrží čerstvé několik měsíců dle expirace uvedené na obalu. V běžné lednici chladící většinou na 5-7 °C, jeho trvanlivost klesá a vydrží tak 3-5 dnů. Maso je možné též zamrazit, kde ve stejné kvalitě vydrží až 1 rok, ale nejlépe si ho vychutnáte čerstvé.