Nový Zéland

Zasněžené horské štíty, činné vulkanické oblasti, ledovce, jezera, pláže - to vše je Nový Zéland - ráj milovníků přírody a v posledních letech i dobrého vína. Nový Zéland je totiž nejnovějším přírůstkem do rodiny vinařských zemí.

První vinohrady založili kolem Aucklandu přistěhovalci ze Srbska, Chorvatska a Libanonu. Réva, kterou přivezli, ale nebyla pro zdejší podmínky příliš vhodná. V roce 1960 byly vysazeny vhodnější evropské odrůdy a od 70. let 20. století se novozélandské vinařství rozvíjí s neuvěřitelnou dynamikou. O tom svědčí i to, že mezi roky 1970 a 1983 se ztrojnásobily plochy všech novozélandských vinohradů.

Vinná réva se pěstuje na obou hlavních ostrovech - severním i jižním. Vzdálenost od severu k jihu je 1600 km, proto i klima je v jednotlivých oblastech velmi odlišné. Přes den může být sluneční záření velmi intenzivní. Ale díky chladným větrům vanoucím zejména v noci od Tichého oceánu je zde pro pěstování vinné révy obecně chladnější klima. To vše dodává novozélandským vínům specifický charaktera neopakovatelnou kombinaci chuťových vjemů.

Na přelomu 70. A 80. Let dvacátého století se zde hojně pěstoval Müller Thurgau. Jeho nadvláda skončila a od osmdesátých let zde dominují klasické francouzské odrůdy. Mimo Gewürztraminer, Riesling, Müller Thurgau, Merlot, Chardonnay, Cabernet Sauvignon a Pinot Noir je králem Nového Zélandu silný, okouzlující, expresivní a aromatický Sauvignon Blanc.

Dnes je na Novém Zélandu více než 29 000 hektarů vinic, které vyprodukují 205 milionů litrů kvalitního vína. Za nejlepší vína z této zajímavé země je nutné zaplatit relativně vyšší cenu, nicméně úměrnou nabízené kvalitě - každého degustátora tak čeká okouzlující zážitek.