Banánový cheescake s dulce de leche
Mražený cheesecake může být ideální sladkou tečkou na slavnostním menu. Co při jeho přípravě využít osvědčené kombinace banánu a čokolády a vylepšit ji přidáním slušné porce dulce de leche?
Příprava mraženého cheesecaku je opravdu jednoduchá, jen při ní musíme počítat s časem nutným k jeho zmrazení. Odměnou nám ale bude lahodný a docela originální dezert.
Na malou kulatou formu o průměru 15 cm a výšce 6 cm budeme potřebovat:
- 400 g smetanového sýra (žervé, Philadelphia či mascarpone ideálně s vyšším obsahem tuku)
- 3 větší co nejzralejší banány
- 180 g dulce de leche (nejlépe poslouží toto, ale lze použít jakékoliv z naší nabídky)
- 120 g ovesných/cereálních sušenek
- 60 g kvalitní tmavé čokolády
- 2 lžíce olivového oleje
- čokoládové hoblinky
Na velkou kulatou formu o průměru 24 cm a výšce 6 cm budeme potřebovat:
- 1000 g smetanového sýra (žervé, Philadelphia či mascarpone ideálně s vyšším obsahem tuku)
- 8 větších co nejzralejších banánů
- 450 g dulce de leche
- 300 g ovesných/cereálních sušenek
- 150 g kvalitní tmavé čokolády
- 5 lžic olivového oleje
- čokoládové hoblinky
Připravíme si formu, ideálně ji vyložíme pečícím papírem - jeden kus ve tvaru formy dáme na dno, další pruh pak vložíme do obvodu.
Uchystáme si vodní lázeň - do nízkého hrnce napustíme asi 3 centimetry vody a dáme ji hřát.
Nadrtíme si sušenky tak, aby ve směsi nezůstaly žádné větší kousky.
Do teplovzdorné misky nalámeme čokoládu a dáme ji rozpustit do vodní lázně. K již rozpuštěné čokoládě přidáme podrcené sušenky a olivový olej. Vše dobře promícháme a vzniklou směs rozprostřeme rovnoměrně na dně formy a uhladíme.
Z banánů, smetanového sýra a dulce de leche si umixujeme hladký krém. Ten následně přemístíme do formy, rozprostřeme a uhladíme.
Formu přikryjeme folií a uložíme ji na 4-6 hodin do mrazáku.
Servírovat cheesecake můžeme v okamžiku, kdy bude krém dostatečně tuhý ke krájení, případně kdykoliv v budoucnu, stačí zhruba hodinu před krájením dort přemístit do lednice.
Před servírováním ho ještě zasypeme čokoládovými hoblinkami.
Buen Provecho!