Steaky z argentinské svíčkové, bramborový gratin, glazované šalotky
Vítězný recept Markéty Hrubešové z pořadu VIP prostřeno
Gratulujeme Markétě Hrubešové k vítězství v soutěži VIP prostřeno! Zde přinášíme její komentář k vítězství a vítězný recept: „Kuchařina je spojením píle, talentu a také zásadní používání těch nejkvalitnějších výchozích surovin. Nedávno jsem zvítězila v jedné televizní kuchařské soutěži a mám radost, že také díky skvělé argentinské svíčkové, na kterou zkrátka nedám dopustit.“ |
Steaky z argentinské svíčkové, bramborový gratin, glazované šalotky
Ingredience:
800 g argentinské svíčkové z Pampasmarket.cz, sůl, pepř
Na bramborový gratin: 6 větších brambor 100 ml smetany 100 ml mléka kousek másla hrst estragonových lístků muškátový ořech česnek sůl, pepř |
Na glazované šalotky: 12 cibulí šalotek olivový olej 2 lžíce třtinového cukru 4 lžíce octu balzamico 1 sklenička červeného suchého vína snítky tymiánu kousek másla sůl a pepř |
Postup:
1. Brambory na gratin oloupejte a nakrájejte na ne příliš silné plátky. Vymažte zapékací formu máslem, kterou ještě potřete rozpůleným česnekem, a brambory klaďte tak, aby se částečně překrývaly. Osolte, opepřete a posypte natrhanými lístky estragonu. Pokračujte další vrstvou brambor, jen místo estragonu strouhněte špetku muškátového oříšku. Opakujte, dokud nespotřebujete brambory. Nakonec smíchejte mléko se smetanou a brambory zalijte. Pečte v horké troubě (180 stupňů C) asi 40 minut. Povrch by měl být krásně zlatavý.
2. V kastrůlku opečte na troše oleje šalotky zbavené slupek. Přisypte cukr a dobře rozmíchejte. Když se úplně roztaví, zastříkněte octem a zalijte vínem. Přidejte tymián a zlehka osolte. Za občasného míchání vařte asi 30 minut. Omáčka by měla krásně zhoustnout. Na závěr přidejte lžičku másla na zjemnění.
3. Ze svíčkové ukrojte čtyři steaky vysoké přibližně 4 až 5 centimetrů. Lehce je poplácejte dlaní nebo klouby prstů, shrňte do původního tvaru a potřete olivovým olejem. Na každý steak položte větvičku rozmarýnu, tymiánu a neoloupaný stroužek česneku, do kterého předtím udeřte silně dlaní. Dejte do lednice odležet. Maso je třeba vytáhnout asi hodinu před úpravou! Dobře rozpalte grilovací nebo jinou pánev a maso opékejte zprudka po minutě z každé strany. Pak připočtěte čas podle toho, jak máte rádi maso upečené (rare- krvavý 2 minuty z každé strany, medium rare – středně propečený – 5 minut, medium well – propečený – 8 minut a well done – dobře propečený – 10 minut z každé strany). Steaky vyberte z pánve a nechte dojít na teple. Po chvíli je znovu otočte. Šťáva se tak rovnoměrně rozloží. Okořeňte nejlépe maldonskou mořskou solí, opepřete a ihned servírujte. Podávejte ideálně se silným červeným vínem, ideálně s argentinským Malbecem.