Calabaza - malá

389 Kč 321 Kč bez DPH
Skladem
Nádobka s brčkem (bombilla) speciálně určená k přípravě a pití maté

Detailní informace

Detailní popis produktu

Země původu: Argentina


Calabaza vyrobená z tykve určená k tradičnímu pití nápoje Mate obsahující brčko "bombilla".

Pití Mate patří mezi symboly Jižní Ameriky a dost možná je nejoblíbenějším jihoamerickým nápojem vůbec. Denně si ho dopřávají v Argentině, Paraguyai, Brazílii a dalších zemích kontinentu milióny mužů a žen. 

Mate nebo taky Yerba mate se připravuje z cesmíny paraguayské a servíruje v tradiční nádobě nazývané calabaza vyrobené většinou z tykve. Modernější verze skleněné či kovové jsou praktičtější na údržbu, ale v tykvi je maté lahodnější a chutnější.
Neodmyslitelnou součástí calabazy je bombilla, speciální kovové brčko se sítkem.


JAK SI PŘIPRAVIT MATE?

Způsobů přípravy mate je několik, nicméně asi nejčastěji se setkáme s tradiční přípravou mate do calabazy a opakovaným zaléváním. Potřebujeme tedy nádobku a bombillu.

Do calabazy nasypeme asi do tří čtvrtin sušené mate a protřepeme, aby se jemné části dostaly dospodu. Calabazu nakloníme a její obsah sesypeme ke straně. Tak nám vznikne u dna místo s malým množstvím yerby. Do toho místa nalijeme trošku vlažné vody, aby překryla suché lístky a mate se zvlhčilo. Po té zde vložíme brčko.

Přes brčko mate zalijeme horkou vodou max. o teplotě 75 stupňů, abychom nepřišli o prospěšné látky.
Po 2-3 minutách louhování si můžeme začít mate vychutnávat. Po vypití opakovaně doléváme vodu a průběžně konzumujeme. Jihoameričani si nosí svou calabazu s sebou celý den a horkou vodu z termosky dolévají všude, kde dostanou na mate chuť.

Další možností je připravit mate klasicky jako čaj a nechat ho jen pár minut vylouhovat. Jeho chuť pak nebude tak intenzivní a hořká jako u tradičně připraveného maté. I tady si dáváme pozor hlavně na teplotu vody. Je důležité, aby byla jen horká, nikdy ne vroucí. Dobře nám může posloužit i mate v nálevových sáčcích.



JAK PŘIPRAVIT CALABAZU K POUŽITÍ:

1. Naplňte nádobku čajem maté a zcela zalijte vodou.

2. Nechte odležet během dvou dní, přičemž udržujte maté vlhké.

3. Po dvou dnech vylijte obsah a vyčistěte důkladně nádobku tak, že vyškrábete uvolněnou dřevinu.

4. Tuto operaci opakujte alespoň třikrát.

Během procesu občas zkontrolujte, aby maté nezkvasilo, protože by mohlo zanechat v nádobce nepříjemnou pachuť.


Více informací o historii mate, jeho blahodárných účincích na lidské zdraví najdete v našem ČLÁNKU.

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: