Steaky z argentinské svíčkové, bramborový gratin, glazované šalotky

Vítězný recept Markéty Hrubešové z pořadu VIP prostřeno

 

Gratulujeme Markétě Hrubešové k vítězství v soutěži VIP prostřeno!

Zde přinášíme její komentář k vítězství a vítězný recept:

„Kuchařina je spojením píle, talentu a také zásadní používání těch nejkvalitnějších výchozích surovin. Nedávno jsem zvítězila v jedné televizní kuchařské soutěži a mám radost, že také díky skvělé argentinské svíčkové, na kterou zkrátka nedám dopustit.“

 

Steaky z argentinské svíčkové, bramborový gratin, glazované šalotky

Ingredience:

800 g argentinské svíčkové z Pampasmarket.cz, sůl, pepř 

Na bramborový gratin:

6 větších brambor

100 ml smetany

100 ml mléka

kousek másla

hrst estragonových lístků

muškátový ořech

česnek

sůl, pepř

Na glazované šalotky:

12 cibulí šalotek

olivový olej

2 lžíce třtinového cukru

4 lžíce octu balzamico

1 sklenička červeného suchého vína

snítky tymiánu

kousek másla

sůl a pepř

 

Postup:

1. Brambory na gratin oloupejte a nakrájejte na ne příliš silné plátky. Vymažte zapékací formu máslem, kterou ještě potřete rozpůleným česnekem, a brambory klaďte tak, aby se částečně překrývaly. Osolte, opepřete a posypte natrhanými lístky estragonu. Pokračujte další vrstvou brambor, jen místo estragonu strouhněte špetku muškátového oříšku. Opakujte, dokud nespotřebujete brambory. Nakonec smíchejte mléko se smetanou a brambory zalijte. Pečte v horké troubě (180 stupňů C) asi 40 minut. Povrch by měl být krásně zlatavý.

2. V kastrůlku opečte na troše oleje šalotky zbavené slupek. Přisypte cukr a dobře rozmíchejte. Když se úplně roztaví, zastříkněte octem a zalijte vínem. Přidejte tymián a zlehka osolte. Za občasného míchání vařte asi 30 minut. Omáčka by měla krásně zhoustnout. Na závěr přidejte lžičku másla na zjemnění.

3. Ze svíčkové ukrojte čtyři steaky vysoké přibližně 4 až 5 centimetrů. Lehce je poplácejte dlaní nebo klouby prstů, shrňte do původního tvaru a potřete olivovým olejem. Na každý steak položte větvičku rozmarýnu, tymiánu a neoloupaný stroužek česneku, do kterého předtím udeřte silně dlaní. Dejte do lednice odležet. Maso je třeba vytáhnout asi hodinu před úpravou! Dobře rozpalte grilovací nebo jinou pánev a maso opékejte zprudka po minutě z každé strany. Pak připočtěte čas podle toho, jak máte rádi maso upečené (rare- krvavý 2 minuty z každé strany, medium rare – středně propečený – 5 minut, medium well – propečený – 8 minut a well done – dobře propečený – 10 minut z každé strany). Steaky vyberte z pánve a nechte dojít na teple. Po chvíli je znovu otočte. Šťáva se tak rovnoměrně rozloží. Okořeňte nejlépe maldonskou mořskou solí, opepřete a ihned servírujte. Podávejte ideálně se silným červeným vínem, ideálně s argentinským Malbecem.