Recepty a tipy - Tapas

Španělský toast s rajčaty a šunkou Jamón Serrano

Náročnost: jednoduchá Porce: 4 – 6 porcí Příležitost: lehký předkrm či tapas Ingredience: 1 rustikální bageta nebo ciabatta 2 velké nebo 3 střední stroužky česneku 4 střední zralá rajčata 1/3 šálku olivového oleje extra virgin 6 - 8 plátků šunky jamón serrano   Příprava: Nakrájejte bagetu šikmo na 12 - 16 plátků a opečte je na grilu při středně vysoké teplotě po dobu 1 - 2 minut z každé strany až budou dozlatova opečené. Pokud nemáte venkovní gril, můžete chléb opéct...

Když není oliva jako oliva… Jak vybrat tu správnou na náš stůl?

V mističce ke sklence piva nebo vína. Na stolech k zobání během večera. V pokrmech masitých, zeleninových, v pečivu, v salsách… Nejen všude tam nacházíme olivy, pokud se vydáme na jih Evropy. Olivy patří mezi hvězdné ingredience středomořské kuchyně. Nejen pro svoji širokou použitelnost, ale i pro schopnost jednoduše jídlu dodat šmrnc a hromadu zdraví prospěšných látek.  Kde se olivy vzaly? Olivovníky historicky pocházejí pravděpodobně z Levantu, oblasti východního pobřeží Středozemníh...

10 tipů, jak si jamón nejlépe vychutnat

Jamón patří mezi nejznámější španělské delikatesy. Španělé s ním dokáží vykouzlit jednoduché chutné tapas i znamenité hlavní chody. Pojďme se jejich kuchyní trochu inspirovat a vychutnejme si jamón nejen o svátcích. Není jamón jako jamón Pod výrazem jamón se skrývá řada podobných produktů. Rozdíly spočívají zejména ve výběru druhu prasete, jeho odchovu, místě zpracování a době zrání. Každý kus jamonu pak nese označení, do kterého se mnohé z výše jmenovaných faktorů promítají. Je de facto zna...