Carmenere

Odrůda Carmenere byla hojně pěstována v Bordeaux před tím, než byly vinice zasaženy chorobou oidium (plíseň) a poté plošně zpustošeny phylloxerou (škůdce) v roce 1860. Ke znovuosázení vinic si pak mnoho vinohradníků nezvolilo Carmenere, která je náročná na pěstování a náchylná k chorobám ve vlhkých klimatických podmínkách tohoto regionu a namísto toho se zaměřili na snadněji pěstovatelné odrůdy Merlot a Cabernet Sauvignon. Dnes se ve Francii vyskytuje již jen vzácně, zato se jí daří v ideálních podmínkách, které nabízí Chile. Skutečností je, že největší plocha vinic, osázená touto odrůdou, je právě v Chile, s více než 4,000 hektary (2006) v Central Valley. Jinak řečeno, Chile dnes pokrývá většinu světové produkce Carmenere, a to jak jako jednoodrůdového vína, tak též jako součásti cuvée.

Pokud byste rádi ochutnali víno této odrůdy, můžete v našem e-shopu zakoupit: