TIERRA DEL QUIJOTE TEMPRANILLO
Související produkty
Detailní popis produktu
Barva: Jasná, rubínová
Vůně: Příjemné kořenité a květinové aroma dané zráním na sudu, doplněné tóny červeného ovoce.
Chuť: Na patře jemné s vyzrálými taniny a vyváženou kyselinkou.
Zrání: 6 měsíců na dubových sudech.
Snoubení s jídlem: Hodí se k výrazným a tučnějším sýrům, ideální k sýru Manchego.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Španělská vína |
---|---|
Druh: | červené |
Objem: | 0,75 l |
Odrůda: | Tempranillo |
Vinařství: | Vinicola de Castilla |
Země původu: | Španělsko |
Vinařská oblast: | La Mancha |
Potenciál zrání: | 6 měsíců na dubových sudech. |
Ideální teplota podávání: | 16 – 18 °C |
Obsah alkoholu: | 13,5% |
Počet v kartonu: | 14 – 16 °C |
Objem: | 0,75 l |
Země původu (text): | Španělsko - Historie španělského vinařství sahá až do doby řecké kolonizace v 8.stol. př.n.l. Španělsko má 1,17 milionů ha vinic, což z něj činí stát s největší rozlohou vinic na světě. V produkci vína zaujímá Španělsko 3.místo na světě. Prestiž španělského vinařství v poslední době značně stoupá, zejména díky tomu, že producenti vína začali upřednostňovat kvalitu vína před kvantitou. Kvalitu španělských vín reprezentují například vína z oblasti Rioja, Navarra a Ribera del Duero. Dnes je ve Španělsku přes 50 oblastí nesoucích označení původu a kvality DO (Denominazión de Origien). Každá z těchto oblastí má na etiketě vyznačenou svou vlastní pečeť. Přibližně 30 nejlepších území z oblasti Rioja má ještě o stupínek vyšší označení DOCa (Denominazión de Origien Calificada). Produkce vín nesoucí označení DOCa je přísně kontrolována a láhve jsou na zadní etiketě číslovány. Dále se můžeme setkat se stupnicí kvality oznamující dobu a podmínky zrání, jako je Crianza, Reserva a Gran Reserva. Doba zrání se u těchto kategorií v jednotlivých regionech mírně liší a také záleží na barvě vína. Obecně déle se nechávají zrát vína červená a vyšší nároky na dobu zrání jsou kladeny na vína z Rioja. Záleží i na jednotlivých producentech, kteří často nechávají svá vína zrát déle, než předepisují zákony. Joven - vína prodávaná v následujícím roce po sklizni, někdy částečně zrají v sudech, jsou lehká, ovocná, určená pro okamžitou spotřebu. Crianza - vína zrající minimálně 6 měsíců v dubových sudech a dalších 18 měsíců v láhvi, na trh se tato vína dostávají po 2 letech od sklizně (vína Crianza z oblasti Rioja a Ribera del Duero zrají v sudech minimálně 12 měsíců, u řady výrobců ještě déle). Vína označená Sin Crianza nezrají v sudech. Reserva - tato vína zrají minimálně 3 roky, přičemž nejméně 12 měsíců musí zrát v dubových sudech, 12 měsíců v tancích a alespoň jeden rok v láhvi. Také platí, že řada výrobců nechává svá vína zrát mnohem déle. Reserva se vyrábí pouze v dobrých letech z nejlepších vín. Gran Reserva - tato vína zrají nejméně 5 let ve sklepích výrobce, z toho 24 měsíců v dubových sudech a další 3 roky v láhvi. V praxi se tato doba opět často prodlužuje. Pro výrobu Gran Reserva se používají pouze vína z nejlepších ročníků, nejkvalitnějších hroznů a deklarovaných vinic. Bílá a růžová vína zrají v dubových sudech obvykle po dobu šesti měsíců a na trh jsou uvolňována dříve. Bílá a růžová vína typu Reserva a Gran Reserva jsou vzácná. Na španělských etiketách se často uvádí i sladkost v pojmech Brut (velmi suché až suché – u sektů), Seco (suché), Demiseco (polosuché), Abocado (polosladké) a Dulce (sladké). Názvy Tinto, Tintilo, Blanco, Rosato označují barvu (červené, světle červené, bílé, růžové). |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář