Yerba mate dodá energii a zlepší metabolismus

Yerbamate


Mate dovede snadno nahradit čaj i kávu. V létě osvěží, v zimě zahřeje. Dodá tělu vitamíny a minerály. A třeba nám pomůže ke spálení nějakého toho kila nebo kvalitnějšímu spánku.


Jihoamerický nápoj č. 1

Mate patří mezi symboly Jižní Ameriky a dost možná je nejoblíbenějším jihoamerickým nápojem vůbec. Denně si ho dopřávají v Argentině, Paraguyai, Brazílii a dalších zemích kontinentu milióny mužů a žen. 

Historie pití mate sahá až do dob života indiánského kmene Guaraní. Již tamní indiáni věděli, že nálev z cesmíny paraguayské nejen pročišťuje tělo, ale také zažene hlad a dodá tělu energii. Právem mu proto dali přezdívku „Nápoj bohů“.

Mate nebo taky yerba mate se připravuje z cesmíny paraguayské. Její listy se usuší a obvykle opraží, poté se nechají několik měsíců zrát, aby plně rozvinuly chuť a aroma. Nakonec se suchá surovina třídí a míchá k dosažení optimálního poměru listu, stonku a prachu ve směsi a případně se obohacuje o další složky.

Mate se obvykle servíruje v tradiční nádobě nazývané calabaza, což je vlastně tykev, ve které se nápoj připravuje a pije. Moderní doba ale přinesla i novodobé calabazy např. dřevěné či skleněné potažené kůží, které jsou praktičtější a déle vydrží. Neodmyslitelnou součástí calabazy je bombilla, speciální kovové brčko se sítkem. 

A něco k názvu! Často můžete vidět slovo maté napsané s čárkou. To se někdy používá v zahraničí a v Česku, ale ve španělsky mluvících zemích, odkud mate pochází, se s ním nesetkáme. Znamená totiž “zabil jsem”.


Jaké mate je libo?

Největším výrobcem maté na světě je Argentina. Směs pro přípravu mate je zde k dostání v bezpočtu variant. V základu si vybíráme z druhů se stonkem a nebo bez stonku.

Mate se stonkem (con palo) je tradičnější a hlavně jemnější, protože právě obsah stonku srazí výraznou chuť listu.

Naopak mate bez stonku (sin palo) obsahuje daleko méně stonkové složky a je výraznější, intenzivnější.

V obou směsích najdeme také určité procento prachu ze sušených listů - ten k nápoji patří, napomůže k promísení chutí.
Mnoho směsí obsahuje další ingredience, třeba mátu či lipový květ nebo ovocné extrakty. Ty dodají nápoji specifickou chuť, vůni a někdy i účinky.


Tajemství složení mate a jeho účinků

Mate by si nikdy nezískalo slávu bez svého unikátního složení. Jeho nejzásadnější složkou je kofein, díky čemuž je v současnosti velmi populární jako zdravější alternativa kávy. Mate díky kofeinu povzbudí organismus, ovšem jemněji než káva a bez většiny nežádoucích účinků.

Dále v něm najdeme mnoho zdraví prospěšných látek jako je theobromin, rutin a quercetin, z minerálů hlavně hořčík, draslík a mangan, dále vitamíny A, C a řadu vitamínů skupiny B.

Mate patří mezi adaptogeny, což jsou rostliny, které pomáhají tělu vyrovnávat se s hektickou dobou, stresem a řadou civilizačních chorob. Fungování těla ve výsledku harmonizuje. Pomůže nám tak k větší energii, ale na druhou stranu podpoří zdravý spánek a schopnost těla regenerovat.


Hubnutí s mate

Již v dávných dobách tuto rostlinu využívaly indiánské kmeny Guarani. Pitím maté tlumili pocit hladu, což jim pomáhalo přežít v dobách nouze. V dnešní době se tato vlastnost využívá při různých redukčních dietách.
Pití mate totiž podporuje metabolismus, urychluje spalování tuků a dodává energii pro efektivnější pohybovou aktivitu. Navíc odvodňuje, působí blahodárně na zažívání a posiluje imunitu.

 
Jak se mate připravuje?

Způsobů přípravy mate je několik, nicméně asi nejčastěji se setkáme s tradiční přípravou mate do calabazy a opakovaným zaléváním. Potřebujeme tedy nádobku a bombillu.

Do calabazy nasypeme asi do tří čtvrtin sušené mate a protřepeme, aby se jemné části dostaly dospodu. Calabazu nakloníme a její obsah sesypeme ke straně. Tak nám vznikne u dna místo s malým množstvím yerby. Do toho místa nalijeme trošku vlažné vody, aby překryla suché lístky a mate se zvlhčilo. Po té zde vložíme brčko.

Přes brčko mate zalijeme horkou vodou max. o teplotě 75 stupňů, abychom nepřišli o prospěšné látky.
Po 2-3 minutách louhování si můžeme začít mate vychutnávat. Po vypití opakovaně doléváme vodu a průběžně konzumujeme. Jihoameričani si nosí svou calabazu s sebou celý den a horkou vodu z termosky dolévají všude, kde dostanou na mate chuť.

Další možností je připravit mate klasicky jako čaj a nechat ho jen pár minut vylouhovat. Jeho chuť pak nebude tak intenzivní a hořká jako u tradičně připraveného maté. I tady si dáváme pozor hlavně na teplotu vody. Je důležité, aby byla jen horká, nikdy ne vroucí. Dobře nám může posloužit i mate v nálevových sáčcích.

V zimě přijde vhod mate horké, ale v létě oceníme jeho ledovou verzi. Můžeme ji připravit stejně jako ledový čaj - silnější výluh zchladit ledem a ochutit ovocným sirupem nebo čerstvým ovocem. Chutná je také tradiční kombinace s citronem a medem.


Rituál mate

Vydáte-li se do Argentiny, největším výrazem přátelství bude, když s Vámi Argentinec bude sdílet své maté. Tato tradice se zachovala z dob života kmene Guaraní, kdy
 indiáni popíjeli maté společně z jedné calabazy a bombilly jako výraz největšího přátelství a sounáležitosti při uctívání návštěv či uzavření přátelství se sousedními kmeny. 

A nyní je už čas dát si mate! Všechno potřebné pro přípravu mate seženete ZDE.

¡Que aproveche!