EL PORTILLO Sauvignon Blanc
Související produkty
Detailní popis produktu
Odrůda: 100% Sauvignon Blanc
Barva: Světle žlutá se zelenkavými odstíny
Aroma: Aroma broskve a grepu
Chuť: Jemné víno se střední kyselinkou. V chuti tóny citrusů . Osvěžující víno s dobrou strukturou
Snoubení s jídlem: Výborně se hodí k rybám, mořským plodům a salátům
Pár slov o odrůdě Sauvignon Blanc:
Tato odrůda pochází z Francie a její název je patrně odvozen od francouzského sauvage („divoký”) a blanc („bílý”). Její zralé hrozny mají světle zelenou barvu a dává výrazná, suchá a osvěžující bílá vína. Kromě Francie je vysázena v mnohých vinařských regionech Evropy i Nového světa, jako např. v Chile, Kanadě, Austrálii, Jižní Africe, Kalifornii a na Novém Zélandu, kde se jí obzvláště daří
v progresivním regionu Marlborough. Zde byla také jednou z prvních ušlechtilých odrůd lahvovaných v obchodovatelném množství pod šroubovým uzávěrem. Vína je vhodné konzumovat mladá, neboť zráním nezískávají na kvalitě, vyjma některých v sudu vyzrávajících vín z Bordeaux či Údolí Loiry, jež mohou následně zrát i patnáct let. Slavná sladká vína, v nichž je hlavní odrůdovou složkou právě Sauvignon blanc, se vyrábějí v apelacích Sauterns a Barsac v Bordeaux. V Chile mají Sauvignony výrazné aroma, podstatně nižší obsah kyselin než na Novém Zélandu a styl podobný spíše těm ve Francii. V závislosti na klimatu a složení půdy vykazují ve vůni a chuti škálu tónů od zelených (trávy, kopřivy) po květinové (bezinky) a exoticky ovocné (citrusy, angrešt, marakuja).
Doplňkové parametry
Kategorie: | Argentinská vína |
---|---|
Druh: | červené |
Objem: | 0,75 l |
Odrůda: | Malbec |
Vinařství: | Bodegas Salentein |
Země původu: | Argentina |
Vinařská oblast: | Mendoza |
Ideální teplota podávání: | 16 - 18 °C |
Obsah alkoholu: | 13 % |
Počet v kartonu: | 6 ks |
Objem: | 0,75 l |
Země původu (text): | ARGENTINA - Sněhem pokryté vrcholky And, deštné pralesy, vodopády, jezera, ale hlavně pampy pokrývající většinu území – to vše je Argentina – pátá největší vinařská země světa. Počátky vinohradnictví v Argentině můžeme sledovat již od roku 1557, kdy sem španěl Juan Cedrón přivezl první vinnou révu. Během 19.století se spolu s mnoha imigranty ze Španělska, Francie, Německa a Itálie, dostaly do Argentiny i nové odrůdy vinné révy. Díky rostoucím zkušenostem s pěstováním vinné révy a rozvoji infrastruktury se produkce vína koncem 19.století rychle zvyšovala. Naneštěstí výrobci sledovali spíše kvantitu než kvalitu vína, a proto většina vín z tohoto regionu nebyla vhodná pro vývoz. To se změnilo koncem 90. let 20.století, kdy se kvalita vín začala zlepšovat a díky tomu vzrostl i export vína. V současnosti je Argentina největším výrobcem vín v Jižní Americe a třináctým největším vývozcem na světě. Vinohradnictví v Argentině ovlivňují Andy v jejichž podhůří jsou nejvýznamnější vinařské regiony země - Salta, La Rioja, San Juan, Catamarca, Río Negro a Buenos Aires. Díky čistému vzduchu a zavlažování průzračnou horskou vodou se zde dobře daří mnoha odrůdám Hlavní a nejznámější vinařskou oblastí v Argentině je Mendoza, kde se vyrábí více než 60% z celkové produkce argentinských vín. Celých 84% z celkového exportu tvoří vína vyprodukovaná právě v této oblasti. Klimatické podmínky – ideální teploty a vlhkost vzduchu, dlouhé slunečné dny, a vhodné podloží, to vše dělá z Mendozy vinařskou oblast ideální pro pěstování vín té nejvyšší kvality. Nejtypyčtější odrůdou pro tento region je Malbec. Dalšími modrými odrůdami jsou Bonarda, Sangiovese, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Barbera, Pinot Noir a Syrah. Hlavní domácí bílou odrůdou je pak Torrontés - vyrábí se z ní poměrně aromatická vína. Dalšími bílými odrůdami jsou Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Riesling, Viognier a Sémillon. I když tradice dovozu argentinských vín do Evropy začala poměrně nedávno, do budoucnosti bude určitě úspěšně pokračovat k velké radosti všech milovníků vynikajícího vína. |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství BODEGAS BODEGAS SALENTEIN
Vinařství Bodega Salentein leží v nadmořské výšce 1200 metrů ve Valle de Uco, uprostřed svých vinic. Kolem nich se rozkládá více než 49 hektarů původní pouštní krajiny, zachované jako součást vinařství. Západnímu obzoru dominuje zasněžené pohoří And, dosahující výšky až 6100 metrů. Vinařství zpracovává hrozny, které dozrávají v polohách 1050 – 1700 m.n.m., v pěti různých mikroklimatech. Pro kvašení a zrání používají nerezové tanky i sudy z francouzského dubu. Podzemní sklepy leží osm metrů pod zemí a udržují konstantní teplotu 12 °C a vlhkost 80%. Na podlaze sklepa je vyobrazen symbol růžice kompasu ukazující na 4 světové strany, která vyjadřuje vztah vinařství a jeho majitelů ke zbytku světa. Pro tento originální design byly použity různě barevné přírodní kameny, typické pro region Cuyo.